Sunt panourile solare eficiente în România?

Panourile solare sunt foarte eficiente în România. Deși eficiența panourilor solare este mai mare în zilele însorite, acestea nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a funcționa. Panourile solare pot produce, de asemenea, o cantitate considerabilă de energie electrică în zilele înnorate și în timpul sezonului de iarnă.

De fapt, panourile solare sunt mai potrivite pentru temperaturi mai scăzute. Panourile solare se pot supraîncălzi în țările cu vreme foarte caldă. Prin urmare, vremea din România este cea mai mare parte a anului ideală pentru eficiența produsului.

Stiai că … Panourile solare sunt eficiente în zonele cu zăpadă?

Un fenomen cunoscut sub numele de „efectul albedo” face ca panourile solare să fie foarte eficiente chiar și în zonele cu zăpadă. Culoarea albă a zăpezii reflectă de fapt lumina soarelui, prin urmare, se poate produce mai multă electricitate – în același mod în care schiorii și snowboarderii se pot bronza cu ușurință pe pârtii. Desigur, zăpada trebuie curățată mai întâi de panourile solare pentru ca sistemul să funcționeze. Dacă panourile dvs. sunt acoperite de ceva, le va reduce eficiența.

Un modul solar comercial tipic are o eficiență de 15-20%. O provocare importantă a industriei fotovoltaice este îmbunătățirea eficienței modulelor și, în același timp, reducerea costului pe celulă.

Desigur, există mulți factori care pot afecta eficiența sistemului dvs., de la tipul de panou solar, înclinare sau sezonul anului.

Există o concepție greșită că panourile solare nu funcționează bine iarna. Cu toate acestea, panourile solare pot fi eficiente chiar și în timpul iernii dacă le pregătiți și întrețineți corespunzător.

Imaginea de mai jos arată producția medie de energie produsă pe tot parcursul anului de un sistem de panouri solare de 4 kW orientat spre sud, pe un acoperiș înclinat la 35 de grade.

Pentru acest sistem fotovoltaic de 4kW, instalat în România, producția anuală este de 4793kWh.

Fiecare regiune din România are diferite grade de lumină solară, așa că vă arătăm mai jos o hartă, pentru a vă oferi o idee mai bună asupra producției de energie potențială. Harta de mai jos reprezintă o medie zilnică / anuală pentru totalul energiei produse de un sistem fotovoltaic de 1kW, calculat pe o periodaă de 25 de ani (1994-2018).

Vezi cât de eficiente sunt panourile solare fotovoltaice în diverse regiuni ale României

Panouri solare în București – Ilfov si regiunea Muntenia

Panouri solare în reginea Dobrogea

Panouri solare în reginea Oltenia

Panouri solare în reginea Moldova

Panouri solare în reginea Bucovina

Panouri solare în reginea Maramureș

Panouri solare în reginea Transilvania

Panouri solare în reginea Crișana

Panouri solare în reginea Banat

Producția de energie în funcție de unghiul și orientarea acoperișului

Sistemul fotovoltaic este amplasat și înclinat astfel încât celulele solare să poată capta cantitatea maximă de lumină solară? În România, doriți să vă asigurați că panourile solare sunt expuse la lumina soarelui cât mai mult timp.

Evaluarea adecvării acoperișului dumneavoastră pentru a rezista panourilor solare este un pas crucial în determinarea eficienței sistemului. Orientarea și unghiul acoperișului dvs. au foarte mult de-a face cu cât de multă expunere la soare vor primi panourile dvs.

Direcția optimă pentru panourile solare este orientată spre sud, deoarece ar însemna că panourile sunt expuse la lumina soarelui cât mai mult timp posibil. Un unghi de înclinare a acoperișului de 34° este cea mai bună poziție pentru panourile solare din România.

Producția de energie în funcție de unghiul și orientarea acoperișului