Prosumator: ce este, cum devii si care sunt avantajele

Un prosumator este o persoană fizică sau juridică care este racordată la rețeaua electrică dar nu doar drept consumator, ci și ca producător de energie din surse regenerabile.

Prosumator: producator + consumator

Prosumatorul este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, cu o putere mai mică de 400kW, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice și care consumă, stochează sau vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis.

Care sunt facilităţile de care beneficiază prosumatorii?

Compensarea cantitativă dintre energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrată în reţeaua electrică de prosumatorii persoane fizice şi juridice care deţin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum şi

Regularizarea financiară dintre energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrată în reţeaua electrică de prosumatorii persoane fizice şi juridice care deţin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de peste 200 kW, dar nu mai mult de 400 kW pe loc de consum.

Cum devii prosumator ?

Pentru a deveni prosumator, este foarte important să știi cele mai noi reglementări în domeniu, pentru că acolo sunt indicate modalitățile prin care poți vinde energie către furnizorul de energie electrică.

Odată ce alegi să instalezi echipamente pentru a reduce costurile cu electricitatea și a contribui la producția de energie verde, cantitatea de energie pe care nu o consumi e livrată automat în rețeaua electrică. De ce să nu vinzi acest surplus?

Care sunt cele mai comune situații :

 • Vrei să racordezi concomitent un loc nou de consum și de producere (exemplu: vrei să construiești o casă și să montezi panouri solare pe ea, vânzând energia în surplus)
 • Vrei să îți instalezi panouri fotovoltaice (sau alte echipamente) într-un loc de consum existent și vrei să evacuezi energia în surplus în sistem
 • Ai deja în funcțiune o centrală care produce energie din surse regenerabile într-un loc de consum și de producere existent și vrei să obții certificarea ca prosumator
 • Ai accesat programul derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu și vei instala panouri fotovoltaice într-un loc de consum existent

Odată ce ai instalația de producere a energiei electrice, sunt trei etape pe care trebuie să le urmezi.

Etapa 1. Pentru a deveni prosumator este nevoie de certificare a calității de prosumator. Această certificare o vei obține de la operatorul de distribuție din zona ta. Deci primul drum este la distribuitor. Îți vor cere o serie de informații privind echipamentele de măsurare a energiei electrice montate în instalaţiile de utilizare şi caracteristicile acestora (serie contor, tip contor, date tehnice). Aceste informații se trimit odată cu dosarul instalației de utilizare întocmit de executantul acesteia.

Etapa 2. A doua etapă constă în încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică cu care consumatorul are deja semnat contract de furnizare.

Etapa 3. A treia etapă este finalizarea procesului de racordare a instalației la rețeaua de electricitate. Și cam asta este!

Avantajele și dezavantajele de a deveni prosumator

Avantaje

 • Nu are un impact poluant asupra mediului înconjurător;
 • Scad costurile facturilor la energia electrică;
 • Crește valoarea de piață a imobilului;
 • Posibilitatea de a injecta în rețea și de a vinde energia electrică suplimentară.

Dezavantaje

 • Investiția într-un sistem de energie regenerabilă este pe termen lung, de aceea va dura ceva timp până când se va amortiza;
 • Durata de viață a sistemului cu panouri fotovoltaice este de 10-20 ani, funcție de producător;
 • Pe timpul iernii, producția de energie electrică este mai mică.
  Citeşte întreaga ştire: Ce este un prosumator şi cum poți să devii unu