Pompe de caldură

Pe scurt, ce vei gasi in acest articol


Sunt pompele de căldură soluția potrivită?

O pompă de căldură, în termeni simpli, este un dispozitiv care transferă căldură de la o sursă (cum ar fi căldura solului din grădină) într-o altă locație (cum ar fi sistemul de apă caldă al unei case). Pentru a face acest lucru, pompele de căldură, spre deosebire de cazane, utilizează o cantitate mică de energie electrică, dar deseori ating o rată de eficiență de 200-600%, deoarece cantitatea de căldură produsă este semnificativ mai mare decât energia consumată.

Într-o oarecare măsură, eficiența și costul lor explică de ce au devenit o alegere populară în ultimii ani. Sunt alternative eficiente la combustibilii fosili și vă pot reduce semnificativ facturile la utilități.

Cu toate acestea, atunci când veți considera achiziționarea unei pompe de căldură, există numeroși factori de luat în seamă, cum ar fi locația casei dvs. și dacă doriți ca acestea să încălzească apă caldă menajeră sau să asigure încălzire. În plus, alte aspecte precum furnizorul pompei de căldură, dimensiunea grădinii și bugetul influențează și ce tip de sistem este cel mai potrivit pentru profilul tău: pompa de căldură cu sursă de aer, cu sursă de sol sau sursă de apă. Pompele de căldură sunt cele mai eficiente atunci când sunt utilizate în combinație cu încălzirea prin pardoseală sau, alternativ, cu calorifere mari.

Care sunt diferitele tipuri de pompe de căldură?

Există diferite tipuri de pompe de căldură, în funcție de sursa de căldură și de utilizarea acestei călduri în casa dvs. Alegerea ta depinde de două lucruri:

 1. Fie că doriți ca energia (căldura) să fie extrasă din sol (ceea ce necesită săparea grădinii pentru așezarea țevilor dedesubt), din aerul ambiant (care necesită puțin spațiu, dar un ventilator va emite în mod constant o cantitate redusă de zgomot) sau dintr-un corp. de apă (dacă aveți astfel de disponibil aproape de casă).
 2. Fie că doriți ca energia (căldura) să fie folosită pentru apă caldă menajeră și încălzire convențională prin radiatoare sau încălzire prin pardoseală, fie că preferați să încălziți locuința prin ventilare cu aer încălzit (în mod similar cu modul în care un aparat de aer condiționat ar răci camera).

Când sursa de căldură este solul, vorbim despre pompe de căldură cu sursă terestră. În mod similar, cei care folosesc aerul ambiant sau un corp de apă se numesc pompe de căldură sursă de aer și, respectiv, sursă de apă. Astfel, acești termeni umbrelă pot fi defalcați în funcție de aplicație.

Citiți mai multe despre tipurile specifice de pompe de căldură mai jos:

 • Pompe de căldură terestre
 • Pompe de căldură cu sursă de aer
 • Pompe de căldură sursă de apă

Pompele de căldură cu sursă terestră sau geotermală sunt, în cele mai multe cazuri, folosite pentru încălzirea apei. Cu ajutorul unor elemente suplimentare de sistem, este posibil să se utilizeze ventilația cu aer încălzit cu sisteme geotermale, dar este mult mai obișnuită să o folosească pentru radiatoare convenționale și încălzire prin pardoseală.

Pompele de căldură cu sursă de aer și sursă de apă pot fi folosite atât pentru încălzirea apei, cât și a aerului din interior în casa dumneavoastră.

Când se utilizează pentru încălzirea apei, ne referim la pompele de căldură aer-apă și la pompele de căldură apă-apă.

Ventilația cu aer cald este asigurată de obicei de pompe de căldură aer-aer. Acesta din urmă poate fi, de asemenea, inversat și utilizat pentru răcirea casei dvs.


Sunt pompele de căldură soluția potrivită
Care sunt diferitele tipuri de pompe de căldură
Ce este o pompă de căldură cu sursă terestră
Ce este o pompă de căldură cu sursă de aer
Ce este o pompă de căldură cu sursă de apă
Care sunt avantajele și dezavantajele pompelor de căldură


Ce este o pompă de căldură cu sursă de sol ?

Există o varietate de sisteme de pompe de căldură. Acestea pot fi subcategorizate în sisteme verticale și orizontale și sisteme în buclă deschisă și închisă. Diferitele alegeri afectează prețurile pompelor de căldură cu sursă de sol.

Sisteme cu buclă deschisă

În ciuda faptului că sunt numite pompă de căldură cu sursă de sol, sistemele cu buclă deschisă pompează apa subterană din adâncime de sub sol, apoi după ce extrag căldura din acesta, apa este pompată înapoi. Un astfel de sistem are costuri de funcționare mai mari, deoarece trebuie să vă asigurați că apa nu este afectată și trebuie să respectați reglementările de utilizare a acestor surse naturale de apă.

Sisteme în buclă închisă

Sistemele de pompe de căldură cu buclă închisă la sol sunt mult mai comune. Aceste sisteme circulă un lichid antigel printr-o țeavă de polimer din plastic închisă care este îngropată în sol.

 • Sisteme verticale de pompe de căldură cu sursă de sol: Un astfel de sistem necesită să fie forate mai multe găuri în pământ, la 5 metri una de cealaltă. Fiecare gaură are 15-120 de metri adâncime. La adâncimi mai mari, temperatura crește semnificativ, încălzind lichidul anti-îngheț. Acest lichid revine apoi printr-o gaură de ieșire, unde apoi încălzește agentul frigorific care rămâne în casă într-un al doilea sistem. Principalul dezavantaj al sistemului este investiția inițială mare.
 • Sisteme orizontale cu pompe de căldură cu sursă de sol: Acest tip de pompa de caldura este mai puțin costisitor decât un sistem vertical, deoarece este mai puțin complex. Pentru a instala un sistem geotermal orizontal, pământul trebuie săpat chiar sub linia de îngheț. Apoi, țevile spiralate sunt așezate în pământ, creând spirale. Un lichid este trimis prin sistem care încălzește agentul frigorific din cel de-al doilea sistem de conducte. Deși mai accesibil, acest sistem necesită mai mult spațiu în grădină și este afectat de schimbările sezoniere din cauza adâncimii mai mici de instalare a sistemului.

Foraj radial sau direcțional

Un sistem forat radial sau direcțional este o opțiune excelentă atunci când proprietatea nu poate fi remodelată. Cu acest sistem de pompa de caldura, mici găuri sunt forate în pământ într-un unghi pentru a introduce țevile. Forajul radial sau direcțional vă permite să instalați un sistem cu pompa de caldura fără a fi nevoie să remodelați grădini, curți, clădiri etc. Costul sistemului se află undeva între sistemele verticale și orizontale.

Ce este o pompă de căldură cu sursă de aer?

Pompele de căldură cu sursă de aer utilizează principiile compresiei vaporilor pentru a genera căldură. Este un sistem popular de încălzire cu emisii scăzute de carbon și există multe beneficii în utilizarea pompelor de căldură cu sursă de aer.

Ele folosesc aerul exterior pentru a produce căldură în casa dumneavoastră. Pompele de caldura cu sursa de aer constau din 4 elemente majore care permit agentului frigorific să treacă din formă lichidă în gaz: un compresor, un condensator, o supapă de expansiune și un evaporator.

Când agentul frigorific trece prin sistem, acesta absoarbe căldura din aerul exterior. Apoi, compresorul crește căldura prin creșterea presiunii. În condensator, această căldură la temperatură mai ridicată este transferată către circuitele de încălzire și apă caldă ale casei dumneavoastră. După aceea, lichidul la temperatură medie curge în supapa de expansiune unde, la eliberarea presiunii, temperatura acestuia scade și ea. În cele din urmă, lichidul acum răcit este returnat pentru a absorbi mai multă căldură din aer și repeta procesul.

Acest tip de pompă de caldură poate fi folosite pentru încălzirea apei pentru uz casnic, calorifere și încălzire prin pardoseală. Astfel de sisteme se numesc pompe de căldură aer-apă. Dacă dintr-o dată este nevoie de o cantitate mare de apă caldă, acestea sunt echipate și cu un element de încălzire cu rezistență electrică care ar furniza apă încălzită suplimentară (cu o rată de eficiență mai mică, totuși).

Alternativ, sistemele de sursă de aer pot fi utilizate pentru încălzirea și răcirea aerului din interior folosind pompe de căldură aer-aer. Acestea funcționează similar cu o unitate de aer condiționat, dar pot încălzi și răci casa eficient, adăugând la lista de beneficii ale sistemelor aer-aer.

Ce este o pompă de căldură cu sursă de apă?

Pompele de căldură cu sursă de apă extrag energie dintr-un corp de apă de suprafață. Deși acest tip de pompa este cu adevărat eficient, nu toate casele au în apropiere un corp de apă suficient de mare.

Sisteme cu buclă deschisă

Un sistem cu sursa de apă cu buclă deschisă este instalat într-un puț sau un iaz. Apa din iaz este pompata prin conducte; odată ce căldura apei este răspândită prin sistem și căldura este absorbită, aceasta este returnată înapoi în iaz sau reîncarcă puțul.

Sisteme în buclă închisă

Sistemele în buclă închisă pot fi luate în considerare de oricine care trăiește în apropierea unui corp de apă mai mare. Apa trebuie să fie de cel puțin 2 – 2.5m adâncime pentru a evita înghețul. Acest sistem cu buclă închisă funcționează similar cu sistemul cu sursă de sol: un lichid special este pompat prin sistemul de conducte așezat în apă, care preia căldura apei și o transferă la compresor pentru a genera căldură utilizabilă. Sistemele cu buclă închisă sunt una dintre cele mai eficiente opțiuni, menținând costurile pompei de căldură la sursa de apă scăzute.

Care sunt avantajele și dezavantajele pompelor de căldură?

Pompele de căldură extrag căldură gratuită din sol, din aerul ambiant sau din apă. Această căldură este apoi transferată pentru uz casnic cu ajutorul unui compresor electric. Acest compresor consumă totuși mult mai puțină energie decât un cazan. Drept urmare, o pompă de căldură asigură încălzirea aproape gratuită pentru casa dumneavoastră.

Avantaje

Deși pot fi o investiție semnificativă pentru multe gospodării, beneficiile pompelor de căldură sunt numeroase:

 • Programele statului îi ajută pe proprietarii de case care ar dori să utilizeze o soluție de încălzire ecologică
 • Datorită costurilor reduse de funcționare, puteți economisi substantial în comparație cu opțiunile convenționale de încălzire. În consecință, în decurs de ani, investiția ta este returnată
 • Au nevoie de puțină întreținere: tot ce este nevoie este un control anual care poate fi efectuat și de dvs. și o inspecție de către un profesionist certificat la fiecare 3 până la 5 ani.
 • Durata de viață a pompelor de căldură este, în medie, între 14 și 15 ani. Cu toate acestea, dispozitivele de înaltă calitate pot dura până la 50 de ani.
 • Nu numai că sunt mai bune pentru mediu datorită consumului redus de energie, dar vă fac și casa mai sigură, eliminând nevoia de conducte de gaz și rezervoare de ulei.
 • Nu în ultimul rând, multe pompe de căldură sunt capabile să inverseze procesul de colectare a căldurii, oferind astfel răcirea casei dumneavoastră în timpul verii.

Dezavantaje

Cu toate acestea, există și anumite dezavantaje asociate pompelor de căldură:

 • Costurile inițiale sunt destul de mari. Cu toate acestea, ar trebui să o vedeți ca pe o investiție: datorită costurilor de operare reduse, pompele de căldură sunt ușor profitabile pe termen lung.
 • Acestea pot fi dificil de instalat – în special pompele de căldură din sursă de sol, pentru care instalarea depinde de geologia locală și grădina dvs. devine un șantier.
 • Pompele de căldură sunt cele mai eficiente atunci când sunt utilizate în combinație cu încălzirea prin pardoseală sau, alternativ, cu calorifere mari. Dacă casa dvs. are un sistem mai vechi de radiatoare, s-ar putea să vi se pare costisitor să le înlocuiți.
 • Există, de asemenea, preocupări de mediu cu privire la fluidul frigorific utilizat în sistemul de conducte. Cu toate acestea, în condiții obișnuite, lichidul special nu ar trebui să iasă niciodată din conducte.

Sunt pompele de căldură soluția potrivită
Care sunt diferitele tipuri de pompe de căldură
Ce este o pompă de căldură cu sursă terestră
Ce este o pompă de căldură cu sursă de aer
Ce este o pompă de căldură cu sursă de apă
Care sunt avantajele și dezavantajele pompelor de căldură