Panouri solare fotovoltaice

Sunt panourile solare alegerea potrivită pentru casa ta?
Merită investiția în panourile solare (exemplu de sistem de 4 kW)?
4 factori principali care afectează eficiența panourilor solare
De câte panouri solare aveți nevoie ?
Costul panourilor solare în funcție de dimensiunea sistemului
Avantajele și dezavantajele panourilor solare în România
Ce tipuri de panouri solare fotovoltaice există?

Sunt panourile solare alegerea potrivită pentru casa ta?

Panourile solare profită de una dintre cele mai puternice, dar gratuite resurse ale naturii: energia produsă de soare. Panourile solare, cunoscute și sub denumirea de sisteme fotovoltaice, folosesc tehnologia semiconductorilor pentru a converti energia din lumina soarelui în energie electrică care poate alimenta gospodăria dumneavoastră.

Deci, cele 3 beneficii cheie ale panourilor solare sunt:

 • Electricitate pe tot parcursul anului – Panourile solare generează energie electrică curată, fără emisii, pentru a vă alimenta casa pe tot parcursul anului, în timp ce durata lor lungă de viață de peste 25 de ani le face o investiție bună pe termen lung.
 • Creșteți valoarea de piață a proprietății dvs. și câștigați bani din subvențiile solare – Vânzarea surplusului de energie electrică generată de panourile solare este un alt avantaj pe care îl oferă panourile solare.
 • Reduceți amprenta de carbon – O casă alimentată cu energie solară reduce amprenta de carbon și ajută la eliminarea emisiilor nocive domestice.

Merită investiția în panourile solare (exemplu de sistem de 4 kW)?

Să luăm un sistem de panouri solare de 4 kW ca sistem fotovoltaic mediu într-o casă din Romania.

Are o putere de 3.400 kWh pe an și costă în jur de 25.000 – 30.000 lei. Dacă compari acest lucru cu consumul mediu anual de energie electrică al unei gospodării, care este în jur de 3.200-4.100 kWh, panourile solare pot acoperi 83-106% din necesarul tău de energie electrică în condiții perfecte. Totuși, acest lucru depinde de orele de soare și de consumul de energie. În plus, poți chiar să câștigi bani pentru surplusul de energie exportat înapoi în rețea!

4 factori principali care afectează eficiența panourilor solare

Locație, unghi și direcție

Sistemul fotovoltaic este amplasat și înclinat astfel încât celulele solare să poată capta cantitatea maximă de lumină solară? În Romania, doriți să vă asigurați că panourile solare sunt expuse la lumina soarelui între orele 9:00 și 16:00.

Evaluarea adecvării acoperișului dumneavoastră pentru a rezista panourilor solare este un pas crucial în determinarea eficienței sistemului. Orientarea și unghiul acoperișului dvs. au foarte mult de-a face cu cât de multă expunere la soare vor primi panourile dvs.

Direcția optimă pentru panourile solare este orientată spre sud, deoarece ar însemna că panourile sunt expuse la lumina soarelui cât mai mult timp posibil. Un unghi de înclinare a acoperișului de 45° este cea mai bună poziție pentru panourile solare din Romania

Dacă acoperișul dvs. nu are orientarea și unghiul optime, puteți instala suporturi pentru a regla ușor unghiul.

Adecvarea acoperișului

Când luați în considerare panourile solare pentru acoperișul dvs., este important să luați în considerare dacă acoperișul este suficient de puternic pentru a suporta greutatea sistemului solar. De exemplu, un sistem de 4 kW are în mod normal 16 panouri de 250 W, însumând o greutate totală de aproximativ 280 kg.

În zilele noastre, majoritatea materialelor sunt potrivite pentru a susține panouri solare – doar acoperișurile din ardezie și din lemn pot fi prea fragile.

În plus, luați în considerare dacă acoperișul dvs. este suficient de mare pentru a avea panouri solare pe el. Veți avea nevoie de cel puțin 30 cm de spațiu în jurul panourilor solare, așa că trebuie să țineți cont de acest lucru atunci când calculați cât spațiu este disponibil pe acoperiș. De exemplu, un sistem de 4 kW cu 16 panouri necesită cel puțin 29 m2 spațiu pe acoperiș.

Dimensiunea sistemului de panouri solare

Celulele solare vin în tot felul de forme și dimensiuni diferite. Cu cât sistemul de panouri solare este mai mare, cu atât se generează mai multă energie electrică. După ce ați calculat necesarul de energie electrică, vă veți face o idee mai bună despre dimensiunea panoului de care aveți nevoie.

Panourile monocristaline sunt cunoscute a fi cel mai eficient tip de panou solar de pe piață, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de mai puține panouri (și, prin urmare, mai puțin spațiu pe acoperiș) pentru a genera atâta energie electrică cât ar avea un sistem policristalin.

Intreținere

Este important să efectuați întreținerea corectă a panoului solar pentru a maximiza durata de viață a sistemului dumneavoastră. Din fericire, panourile solare nu necesită multă întreținere pe toată durata de viață de 20-25 de ani.

Verificați în mod regulat panourile de către instalatorul dvs. sau de un alt furnizor de servicii certificat. Dacă faceți acest lucru singur, vă puteți anula garanția în cazul în care vă deteriorați panourile în acest proces.

Ceea ce puteți face singur este să vă asigurați că panourile sunt curate în orice moment. Aceasta implică îndepărtarea frunzelor și ramurilor din sistemul de panouri solare și clătirea lor cu un furtun de grădină – evitați să le puneți cu burete sau să le atingeți.

De câte panouri solare aveți nevoie ?

Un sistem de panouri solare de 4 kW ar necesita aproximativ 16 panouri solare cu o putere de 250 W, în timp ce un sistem de 5 kW cuprinde 20 de panouri solare.

De câte panouri solare aveți nevoie pentru a vă alimenta casa depinde de câțiva factori:

 • Consumul curent de energie electrică
 • Obiectivele dvs. energetice (cât de mult din consum intenționați să îl acoperiți)
 • Capacitatea acoperișului sau al locului de amplasare
 • Numărul de ore de soare din zona dvs

Deoarece acești factori diferă de la casă la casă, este important să se evalueze fiecare gospodărie în mod unic.

Primul pas este să vă identificați consumul curent de energie. Măsurați acest lucru în kilowați-oră (kWh) și este important să vă luați timpul necesar pentru a calcula acest lucru cât mai precis posibil.

Scurt ghid de calcul

Verificați-vă facturile de energie electrică pentru a obține consumul de energie (în kWh). Puteți fie să calculați lună de lună, fie să adăugați consumul lunar/trimestrial împreună pentru o cifră anuală.

Decideți cât de mult din facturile dvs. de electricitate doriți să acoperiți cu panourile solare – aceasta poate fi orice de la 10% la 100%. Decizia dvs. va afecta dimensiunea și costurile sistemului.

Calculați câte panouri solare se potrivesc de fapt pe acoperișul dvs. Un panou solar ocupă în medie aproximativ 1,44 m2 de spațiu pe acoperiș. Nu uitați să includeți cel puțin 30 cm de marginea acoperișului. Reglați dimensiunea sistemului dacă vă dați seama că nu aveți suficient spațiu pentru toate panourile pe care le-ați calculat.

Costul panourilor solare în funcție de dimensiunea sistemului

Sistemul mediu de panouri solare domestice costă între 25.000 și 55.000 lei. Costul total al panourilor solare depinde de câte panouri aveți nevoie pentru casa dvs., care, la rândul său, depinde de consumul dvs. de energie.

În general, cu cât sistemul este mai scump, cu atât poate genera mai multă energie electrică – și, prin urmare, cu atât poate aduce mai multe economii.

O casă mică cu 1-3 locuitori își poate acoperi suficient costurile cu electricitatea cu un sistem de panouri solare de 3 kW, care costă 20.000-30.000 lei.

O gospodărie cu o familie de 3-4 persoane ar avea de obicei instalat un sistem de 4 kW, care are o gamă de prețuri de aproximativ 25.000-45.000 lei.

Pentru casele mai mari care adăpostesc 4+ persoane, ar fi necesar un sistem de panouri solare de 6 kW.

Cu toate acestea, nu vă limitați doar la aceste trei opțiuni. Dimensiunea sistemului este determinată de numărul de panouri și de puterea fiecărui panou; ca urmare, puteți personaliza dimensiunea sistemului în funcție de nevoile dvs.

Avantajele și dezavantajele panourilor solare în România

Există multe avantaje ale panourilor solare și joacă un rol semnificativ în progresul către durabilitate.

Pe lângă faptul că sunt ecologice, panourile solare fotovoltaice oferă economii semnificative la factura de energie electrică. Deși există dezavantaje la panourile solare, beneficiile pe termen lung ale investiției în energie solară le depășesc cu mult .

Panourile solare pot fi o modalitate excelentă de a acoperi nevoile de energie electrică a gospodăriei în mod gratuit, cu toate acestea, există dezavantaje ale panourilor solare care trebuie luate în considerare. Mai jos este o listă a principalelor avantaje și dezavantaje ale acestei surse regenerabile de energie.

Avantajele panourilor solare fotovoltaice

Facturi mai mici – Energia produsă de panourile solare este complet gratuită, iar surplusul de energie poate fi întotdeauna stocat pentru utilizare ulterioară sau exportat înapoi în rețea.

Devii prosumator – poți câștiga bani vânzând surplusul de energie electrică înapoi la rețea.

Reduci amprenta de carbon – Trecerea la energia solară reduce semnificativ amprenta de carbon, deoarece este o sursă de energie verde și regenerabilă. Spre deosebire de generatoarele tradiționale de electricitate, cum ar fi combustibilii fosili, cărbunele și petrolul, energia solară nu eliberează dioxid de carbon dăunător (CO2) sau alți poluanți.

Estimările arată, de asemenea, că panourile solare interne ar putea economisi aproximativ o tonă de CO2 pe an, ceea ce înseamnă că o singură instalație poate compensa aproximativ 25 de tone de CO2 pe durata de viață.

Eficiență pe tot parcursul anului – Panourile solare pot funcționa eficient pe tot parcursul anului. Deși funcționează optim în lunile însorite, produc și o cantitate considerabilă de energie electrică în zilele înnorate și în timpul iernii.

Spre deosebire de credința comună, panourile solare nu au nevoie de căldură pentru a fi eficiente. Au nevoie pur și simplu de lumina soarelui. Asta înseamnă că panourile solare pot fi eficiente chiar și în zilele înnorate și, cu siguranță, și în lunile de iarnă!

Necesită întreținere redusă – Panourile solare au o durată medie de viață de 20-25 de ani și necesită doar puțină întreținere în acești ani. Un invertor de bună calitate ar putea fi necesar să fie schimbat la fiecare 10-15 ani, dar în afară de asta, vă puteți bucura de beneficiile solare în condiții normale.

Este o idee bună ca instalatorul dvs. să vină și să vă inspecteze sistemul în mod regulat, în cazul oricăror probleme de cablare sau suporturi slăbite.

De asemenea, ar trebui să vă curățați panourile solare în mod regulat și să vă asigurați că nu există frunze sau ramuri pe ele. Panourile solare montate pe acoperiș sunt, în esență, cu autocurățare, deoarece ploaia poate ajuta la curățarea prafului de pe sistem.

În cele din urmă, asigurați-vă că nu există copaci care aruncă umbre peste panourile dvs., deoarece acest lucru le-ar reduce eficiența.

Independent de rețea – Panourile solare sunt ideale în zonele îndepărtate unde extinderea liniilor electrice pentru a se conecta la rețelele electrice ar fi prea costisitoare. Sistemele solare fotovoltaice sunt o soluție accesibilă și eficientă pentru casele îndepărtate din zonele rurale ale țării.

Există, de asemenea, posibilitatea de a integra baterii solare în sistemul dumneavoastră de panouri solare. Bateriile solare stochează energia acumulată de celulele solare, economisind-o pentru zilele ploioase sau pentru utilizare pe tot parcursul nopții.

Dezavantajele panourilor solare

Costuri inițiale ridicate – Investiția în panouri solare poate fi costisitoare. Vă puteți aștepta la aproximativ 20.000 lei până la 60.000 de lei la costuri inițiale. Deși puteți câștiga bani înapoi pe panourile solare exportând energie în rețea, costurile ridicate de instalare pot fi dificil de acoperit.

Semnificativ mai eficient în timpul zilei – Panourile solare depind de lumina soarelui. Deși nu necesită lumina directă a soarelui pentru a funcționa, își pierd eficiența dacă nu sunt expuși pe deplin la lumina soarelui. În plus, nu pot produce energie în timpul nopții și sunt mai puțin eficiente în timpul iernilor întunecate.

O soluție eficientă pentru aceasta este trecerea la rețeaua electrică principală noaptea. Alternativ, casele cu un sistem independent de rețea pot stoca energie în baterii solare în timpul zilei, care poate fi apoi folosită noaptea.

Plasarea panourilor solare – Amplasarea incorectă a panourilor solare poate reduce în mare măsură eficiența producerii de energie electrică. Dacă locuiți într-o zonă înconjurată de clădiri mari sau copaci înalți, eficiența panourilor solare va fi foarte limitată.

Asigurați-vă că nu există clădiri sau copaci care blochează lumina soarelui și curățați întotdeauna ramurile și frunzele de pe panouri.

Ce tipuri de panouri solare fotovoltaice există?

Cele mai comune tipuri de panouri solare domestice sunt panourile monocristaline, panourile policristaline și panourile solare cu film subțire. Există tipuri suplimentare de panouri solare pe piață, cu toate acestea, acestea trei sunt cele mai frecvent utilizate în scopuri casnice.

Toate aceste trei tipuri de panouri solare produc energie electrică din lumina soarelui, dar este important să fim conștienți de diferențele cheie ale acestora.

Panouri solare monocristaline

Panourile solare monocristaline își au numele deoarece sunt făcute dintr-o singură bucată de siliciu. Ele sunt cunoscute ca fiind cel mai eficient tip de panou solar de pe piață și pot fi identificate prin aspectul lor elegant, negru.

Când este produs, materialul care este utilizat este siliciu monocristal, care este apoi tăiat în wafere. Acest lucru permite ca electronii să curgă liber, rezultând rate de înaltă eficiență. Acest lucru le face, de asemenea, cel mai scump tip de panouri solare casnice.

Avantaje

 • Au cele mai mari rate de eficiență de 15-20%.
 • Sunt eficiente din punct de vedere al spațiului, datorită ratelor lor de eficiență ridicată.
 • Acestea funcționează mai bine la niveluri scăzute de lumină solară decât panourile policristaline.

Dezavantaje

 • Sunt cele mai scumpe celule solare din siliciu de pe piață.
 • Nivelul de performanță suferă pe măsură ce temperatura crește. Cu toate acestea, pierderea este încă mai mică în comparație cu alte tipuri de celule solare.
 • În timpul producției de panouri monocristaline se produc mai multe deșeuri. Pe măsură ce fiecare dintre cele patru laturi ale celulelor este tăiată, siliciul inițial care a fost folosit ajunge în deșeuri (care, totuși, pot fi utilizate la producția de panouri policristaline).

Panouri solare policristaline

Panourile solare policristaline sunt produse prin topirea mai multor bucăți de siliciu împreună în forme pătrate, formând celulele solare. Deoarece există mai multe cristale în fiecare celulă solară, există mai puțin spațiu pentru ca electronii să se miște, rezultând o rată de eficiență mai mică în comparație cu celulele monocristaline.

Panourile policristaline sunt mai ușor de produs decât cele monocristaline și, prin urmare, sunt și mai ieftine. De obicei, au un aspect albastru, în loc de nuanța neagră a panourilor monocristaline.

Avantaje

 • Sunt mai ieftine decât omologii lor monocristalini.
 • Se produc mai puține deșeuri în timpul producției.

Dezavantaje

 • Panourile policristaline au o eficienta energetica mai scazuta la 13-16%.
 • Sunt mai puțin eficiente din punct de vedere al spațiului decât panourile monocristaline datorită eficienței energetice mai scăzute. Cu alte cuvinte, aveți nevoie de mai multe panouri fizice pentru a produce aceeași cantitate de energie.
 • Au o durată de viață mai scurtă decât panourile monocristaline, deoarece sunt puțin mai puțin tolerante la creșterea temperaturii. În practică, însă, această diferență este minimă.

Panouri solare cu peliculă subțire

Panourile solare cu film subțire sunt mai ușor de produs deoarece necesită mai puțin material. Din acest motiv, sunt cel mai ieftin tip de panou solar de pe piață. Panourile solare cu film subțire sunt realizate prin plasarea foliilor dintr-unul sau mai multe materiale fotovoltaice pe un substrat și pot fi transformate într-un panou flexibil. Există diferite tipuri de celule cu peliculă subțire, inclusiv siliciu, cadmiu și cupru.

Panourile cu peliculă subțire sunt cele mai puțin eficiente de pe piață și necesită cel mai mult spațiu. Sunt mai toleranți la temperaturi ridicate, făcându-le potrivite pentru țările mai calde.

Avantaje

 • Sunt cel mai ieftin tip de panou solar disponibil.
 • Ele pot fi flexibile, făcându-le deschise la noi tipuri de aplicații, cum ar fi instalarea de panouri solare pe autocaravane.
 • Sunt tolerante la temperatură.

Dezavantaje

 • Sunt de patru ori mai puțin eficiente decât panourile monocristaline.
 • Eficiența energetică scăzută înseamnă, de asemenea, că sunt cele mai puțin eficiente din punct de vedere al spațiului.
 • Panourile cu peliculă subțire tind să aibă cea mai scurtă durată de viață dintre cele trei tipuri.

Sunt panourile solare alegerea potrivită pentru casa ta?
Merită investiția în panourile solare (exemplu de sistem de 4 kW)?
4 factori principali care afectează eficiența panourilor solare
De câte panouri solare aveți nevoie ?
Costul panourilor solare în funcție de dimensiunea sistemului
Avantajele și dezavantajele panourilor solare în România
Ce tipuri de panouri solare fotovoltaice există?