Panouri solare apa caldă

Ce este încălzirea solară a apei?

Știai că poți folosi energia solară pentru încălzirea apei menajere? De obicei, oamenii asociază energia solară cu panourile solare, care transformă energia soarelui în electricitate. Cu toate acestea, panourile solare termice fac posibilă utilizarea energiei solare pentru încălzirea apei.

Pentru o familie de patru persoane, un sistem solar de încălzire a apei ar satisface aproximativ o treime din necesarul de apă caldă. Mai precis, dacă investiți în acest tip de soluție de încălzire regenerabilă pentru o casă semi-decomandată cu trei dormitoare, veți economisi foarte mult la facturile anuale de încălzire a apei.

Cum funcționează încălzirea solară a apei?

Un sistem solar de încălzire a apei folosește energia solară pentru a încălzi apa în scopuri casnice sau comerciale. Panourile solare și panourile de încălzire a apei sunt adesea presupuse în mod eronat că au aceeași funcție, deși acest lucru este incorect.

Sistemele solare de încălzire a apei colectează căldura de la soare cu ajutorul colectoarelor solare. În general, colectoarele sunt montate pe acoperiș (înclinat sau plat), unde primesc cea mai mare cantitate de lumină solară. De asemenea, pot fi montate la nivelul solului sau chiar pe un perete orientat spre sud, dar cea mai bună opțiune va fi întotdeauna locația în care colectorii sunt cei mai expuși la soare.

Un încălzitor cu imersie sau un cazan tip boiler poate fi folosit ca o opțiune suplimentară pentru a crește temperatura apei atunci când este necesar.

În afară de colector, trebuie să instalati țevi foarte izolate de la colectoare la un cilindru de apă caldă (fie existent, fie unul nou). Apa rece din partea de jos a acestui cilindru este apoi pompată prin colector, care încălzește apa și apoi o trimite în partea de sus a rezervorului de apă caldă.

Ce tip de panou solar termic s-ar potrivi cel mai bine?

Toate panourile solare termice folosesc colectoare solare pentru a absorbi energia solară. Există 4 tipuri generale de sisteme solare de încălzire a apei care diferă prin modul în care folosesc colectoarele solare:

Activ: puterea electrică este necesară pentru a activa pompele.
Pasiv: se bazează mai degrabă pe convecția naturală decât pe electricitate pentru a circula apa caldă.
Direct: apa potabilă este încălzită în colector.
Indirect: fluidul de transfer este încălzit în colector și transferă căldura în apa potabilă.

Sistemele solare termice pot fi, de asemenea, clasificate în funcție de tipul de colectoare:

Panouri Plate: arată similar cu un panou dintr-un sistem fotovoltaic. Designul său include un panou absorbant atașat la mai multe țevi de cupru prin care trece apa sau fluidul de transfer. Aceste țevi de cupru sunt închise într-un cadru metalic care este înconjurat de izolație pentru a susține reținerea căldurii colectate. O foaie de sticlă sau geam protejează acest cadru, care, în același timp, asigură un spațiu de aer care funcționează ca izolator.

Colectori cu tuburi evacuate: În comparație cu panourile plate, colectoarele cu tub evacuat sunt mai eficiente, mai ales în climatele reci. În dezavantaj, își pierd eficiența în anotimpurile mai calde din cauza riscului de supraîncălzire. Acest lucru se datorează tuburilor de vid care sunt proiectate pentru a evita pierderile de căldură și, prin urmare, diferă de panourile plate care tind să piardă puțină căldură.

Colectorul cu tub evacuat este de obicei realizat dintr-o conductă de căldură înconjurată de un tub de sticlă. Acestea sunt sub vid. A avea ceva sub vid este o reținere mai bună a căldurii decât spațiul de aer. În plus, conducta de căldură este presurizată, ceea ce permite lichidului să fiarbă rapid.

În general, aveți nevoie de aproximativ 1 m2 de suprafață de colector solar per persoană.

  • Un colector solar mediu plat are dimensiunile între 2m2-4m2. Aceasta înseamnă că aveți nevoie de între 1 sau 2 dintre acești colectori, în funcție de dimensiunea gospodăriilor dumneavoastră.
  • Când utilizați un colector cu tub evacuat, este posibil să aveți nevoie de între 20 și 30 de tuburi pentru a satisface cererea de apă caldă.

La câtă apă caldă vă puteți aștepta de la panourile solare termice?

Un sistem solar termic mediu din Romania acoperă aproximativ 40%-60% din consumul total de apă caldă al unei gospodării pe tot parcursul anului. Aceasta include apa caldă pentru dușuri, robinete fierbinți etc. Cantitatea specifică de apă caldă care este produsă depinde de perioada anului.

  • În timpul verii, panoul solar termic poate produce cea mai mare parte sau toată cererea de apă caldă.
  • Primăvara și toamna, prin preîncălzirea apei din butelia dvs., termica solară poate reduce cantitatea de energie necesară pentru a vă încălzi apa.
  • Iarna este un anotimp mai problematic pentru panourile solare termice deoarece lumina soarelui este mai slabă, iar zilele sunt mai scurte. Solarul termic va aduce o contribuție mai mică la încălzirea apei dumneavoastră.

Avantaje și dezavantaje panourilor solare apă caldă

Chiar dacă avantajele panourilor solare fotovoltaice sunt clare, merită menționate și beneficiile panourilor solare termice.

Avantaje

Sursă de energie regenerabilă – Cel mai important beneficiu este că energia solară este o sursă de energie 100% regenerabilă. Vom avea întotdeauna energie solară.

Reduce facturile – Pe termen lung, vă va economisi o mulțime de bani.

Reduceți amprenta de carbon – O gospodărie medie din Rmania își poate reduce emisiile de CO2 cu până la 400 kg pe an.

Întreținere redusă – Panourile solare termice necesită o întreținere redusă și doar o întreținere planificată ocazională. Trebuie doar să le păstrați relativ curate. Singura piesă care trebuie înlocuită este invertorul care lucrează continuu pentru a genera căldură, care de obicei durează 5-10 ani.

Dezavantaje

Investitie initiala – Costul achiziționării unui sistem solar termic este destul de mare, dar va fi profitabil pe termen lung. De asemenea, veți fi eligibil pentru Renewable Heat Incentive (RHI) care vă sprijină cu plăți anuale.

Dependent de vreme – Vara este cel mai bun moment pentru a genera apă încălzită. Cu toate acestea, o termo solară poate genera 40%-60% din apa dumneavoastră încălzită pe tot parcursul anului.

Spațiul Necesar – Are nevoie atât de spațiu suficient, cât și de suficientă lumină solară pentru a-ți acoperi cererea de căldură. Unele case nu au spațiul necesar. O soluție în acest caz este să le așezi în curte, atâta timp cât prinde suficientă lumină solară.

Utilizare limitată – Poate încălzi doar apă, dar nu pentru a încălzi încăperi sau a genera electricitate. Cu toate acestea, o persoană obișnuită folosește între 90-160 de litri de apă caldă pe zi, care poate fi acoperită cu un sistem termic solar de dimensiuni adecvate.