Montarea panourilor fotovoltaice: cele mai frecvente întrebări

Ca să înțelegi mai bine și să decizi singur care este cea mai buna alegere pentru tine atunci când vine vorba despre panouri fotovoltaice. Și cum să alegi ațât soluția tehnică potrivită cât și produsele sau serviciile pe care ți le va propune o firmă specializată.

La ce să te aștepți de la o primă discuție cu un instalator?

Instalatorul va trebui să îți explice care este orientarea corectă a panourilor în funcție de locația unde vrei să le instalezi, să prezinte o soluție de montare viabilă (de exemplu tot ce înseamnă acoperiș și modul în care se va acționa asupra acoperișului) în funcție desistemul fotovoltaic pe care l-ai ales.

Ce înseamnă ca panourile să fie orientate corect?

Ideal este să fie orientate către sud, pentru eficiență maximă. Sunt admise și orientări sud-est, sud vest sau orientări est-vest care ți-ar permite să ai o producție de energie pe o durată mai mare a zilei (adică cele de pe est produc bine până la prânz iar cele de pe vest în a doua parte a zilei). Desigur, nu toate casele permit o orientare către sud.

Pot să montez panourile fotovoltaice pe orice?

Nu este chiar așa. Recomandarea este să le montezi pe acoperișul casei. Nu ai nevoie de autorizație de construire pentru montajul panourilor pe acoperișul clădirilor. Desigur, poti sa le pui si pe un teren de care dispui, dar este păcat să ocupi teren cu montajul panourilor fotovoltaice într-o zonă rezidențială . Pe de altă parte, poziționarea pe acoperiș ajută pentru că sunt ferite de vandalism sau alte avarii accidentale. În plus, majoritatea acoperișurilor chiar sunt înclinate (aproximativ la 30 grade – situție ideală pentru România). Nu îți recomandăm să pui panourile pe acoperiș de stuf, chiar dacă un instalator s-ar oferi să le monteze și acolo.

Care este suprafața de care am nevoie pe acoperiș?

Simplu spus, un sistem de 3kW va avea nevoie de minim 20m². Mai multe detalii citește aici. Deci varinata ideală sunt minim 20m², orientați spre sud la 30 de grade înclinare.

Pot folosi toată suprafața acoperișului?

Nu, trebuie să iei în calcul ca trebuie lăsate locuri de service sau prindere pe margine sau chiar între panouri ca să poți să intervii asupra panourilor.

Este ușor de instalat pe tablă sau țiglă metalică?

Da, este cel mai ușor. Dar trebuie să știi că în majoritatea cazurilor prinderea pe acoperișul de tablă presupune găurirea tablei. Mai multe detalii poți afla de la instalator, în funcție de locul și tipul de sistem de țiglă metalică al casei tale. Spre exemplu poate exista și un sistem de prindere care poate fi adaptat fără găurire pentru anumite tipuri de acoperiș (spre exemplu pe tablă fălțuită). Sistemele de tablă care sunt totuși majoritare în România necesită însă găurire.

Am înțeles că distanțele de montaj între panouri și contor sunt importante. Este adevărat?

Nu, informația nu este corectă. Într-adevăr, distanța de montare între panou și invertor este importantă deoarece este un circuit de curent continuu iar pierderile trebuie să fie cât mai mici. Dar tot ce pleacă din invertor este curent alternativ și atunci nu contează dacă un contor va fi la o distanță mare de panouri / invertor deoarece din punct de vedere al pierderilor este o cantitate neglijabilă.

Unde ar trebui să stea invertorul?

Dacă te întrebi unde să montezi invertorul, trebuie să știi că aceste dispozitive au grad de protecție ridicat, deci poate fi montat foarte ușor afară, cu mențiunea că nu trebuie expus la soare. La fel de bine pot fi montate și în interior.

Cât de importantă este împământarea casei și a sistemului fotovoltaic?

Sunt două lucruri diferite. Casa trebuie să aibă împământare, dar dacă nu are, acest lucru nu afectează sistemul fotovoltaic. Sistemul electric fotovoltaic va trebui însă să aibă propria împământare. Deci fiți atenți ca instalatorul să facă separat această împământare pentru sistemul fotovoltaic.

Care este componența unui sistem fotovoltaic on-grid?

Un sistem fotovoltaic on-grid se compune din: panouri fotovoltaice, sistem de prindere pe acoperiș, cablurile de legătură de curent continuu, invertorul, tabloul de racordare al utilizatorului, protecții incluse în tablou.

Cât de importantă este calitatea panourilor și a invertorului?

Este foarte importantă. Recomandarea este să nu cauți prețul cel mai mic pentru aceste componente ci să cauți un top 5 al producătorilor și să alegi. Pentru zona țării noastre sunt recomandate panourile policristaline. Este important ca panourile să fie de bună calitate pentru că vei avea o producție bună de energie (deci au eficiență mare) dar vor fi extrem de fiabile în timp. Panourile ieftine, de slabă calitate, vor avea o mulțime de probleme în timp, începând cu o deteriorare ce va duce la scăderea accentuată a eficienței. Deci ferește-te de instalatorii care îți propun soluții ieftine pentru că ei nu vor fi cu tine peste cinci ani când nu vei mai putea utiliza sistemul!

Ce înseamnă atunci când un instalator îți propune un sistem surprinzător de ieftin?

Înseamnă ca acel sistem va avea o calitate scăzuta comparativ cu sistemele eficiente. Randamentul panourilor va scădea mult mai repede în timp, chiar dacă nu se defectează. Dar mai mult, vei face un compromis și la siguranța locuinței tale. Nu uita, vei fi păgubit în timp (câțiva ani) și nu imediat.

Producția de energie în funcție de unghiul și orientarea acoperișului

Sistemul fotovoltaic este amplasat și înclinat astfel încât celulele solare să poată capta cantitatea maximă de lumină solară? În România, doriți să vă asigurați că panourile solare sunt expuse la lumina soarelui cât mai mult timp.

Evaluarea adecvării acoperișului dumneavoastră pentru a rezista panourilor solare este un pas crucial în determinarea eficienței sistemului. Orientarea și unghiul acoperișului dvs. au foarte mult de-a face cu cât de multă expunere la soare vor primi panourile dvs.

Direcția optimă pentru panourile solare este orientată spre sud, deoarece ar însemna că panourile sunt expuse la lumina soarelui cât mai mult timp posibil. Un unghi de înclinare a acoperișului de 34° este cea mai bună poziție pentru panourile solare din România.

Producția de energie în funcție de unghiul și orientarea acoperișului