Găsește boilerul potrivit pentru casa ta

Un boiler este un dispozitiv conceput pentru a încălzirea apei sau a locuinței. Majoritatea sistemelor de încălzire folosesc arzătorul pe gaz natural ca sursă principală de încălzire. Unele dintre sistemele de încălzire folosesc în schimb arzătoare cu petrol și electrice cu rezistență.

Boilerele au numeroase avantaje care le-au făcut o componentă standard a locuințelor. Cele mai multe dintre ele au o durată lungă de viață și eficiențe care pot crește până la 95% sau mai mult. Boilerele sunt o modalitate eficientă de încălzire a unei clădiri, iar în cazul sistemelor cu abur, au nevoie de energie de pompare minimă sau deloc. Aburul poate reține de 5 până la 6 ori mai multă energie termică decât apa. Generat la presiune ridicată, poate produce temperaturi și energie ridicate. Aburul este ușor de controlat – este ecologic și igienic. Din acest motiv, un boiler este adesea considerat o investiție valoroasă atunci când se caută modalități de a reduce consumul de energie și de a economisi bani.

Componente esențiale ale boilerlor

Elementele cheie ale boilerelor implicate în acest proces sunt arzătorul, camera de ardere, schimbătorul de căldură și comenzile.

Arzător
Acest element al boilerului are un rol semnificativ în începerea procesului de ardere în interiorul acestuia. Primește semnale și notificări de la senzorii de temperatură atunci când căldura trebuie generată din sistem.

Camera de ardere
Această componentă de fier este locul unde are loc procesul de ardere. Este destinat să fie rezistent și să genereze o energie termică intensă care poate atinge limite foarte mari într-o perioadă scurtă. Căldura produsă este ulterior transmisă unității de schimbător de căldură.

Schimbător de căldură
Mai multe conducte de combustibil sunt folosite pentru a filtra lichidul din camera de ardere. În următorul pas, apa este pompată prin conducte către încălzitoare sau radiatoare care emit energie termică produsă.

Control
Controlul boilerului ajută la producerea de apă caldă sau abur într-un mod eficient și sigur. Controlează și monitorizează temperatura apei de fierbere sau presiunea aburului și controlează viteza de ardere.

Cum funcționează boilerele?

Atât boilerele pe petrol, cât și pe gaz funcționează folosind arderea controlată a combustibilului pentru a încălzi apa. Combustibilul și oxigenul sunt combinate în arzător și cu ajutorul dispozitivelor de aprindere creează o platformă pentru ardere. Procesul de ardere este ținut în camera de ardere care transferă căldura generată apei prin schimbătorul de căldură. Comenzile sunt utilizate pentru a regla aprinderea, viteza de aprindere a arzătorului, rezervele de combustibil și aer, presiunea aburului și temperatura apei.

Apa caldă este pompată în continuare prin conducte și transferată către echipamentele din întreaga clădire, care pot include serpentine de apă caldă în unitățile de tratare a aerului, dispozitive de încălzire a apei calde și unități terminale. Aburul generat de cazanele de abur circulă prin conducte din zonele cu presiune ridicată spre joasă, fără ajutorul surselor externe de energie. În paragrafele următoare, sunt explicate diferite tipuri de boilere și sunt oferite mai multe detalii despre proiectare și anumite sisteme de încălzire.

Ce tipuri de boiler există?

Boilereșe pot fi clasificate în diferite categorii în funcție de presiunea de lucru, temperatură, tipul de combustibil, metoda de tiraj, dimensiunea și capacitatea. Uneori, această clasificare se poate baza pe componentele lor fundamentale, cum ar fi materialele schimbătoarelor de căldură sau designul tubului.

In functie de combustibilul folosit pentru ardere boilerele sunt de mai multe tipuri:

Boilere pe lemne

Boilere pe lemne sunt acele boilere formate din 2 piese soba si boilerul in sine unde se stocheaza si se incalzeste apa.

Pe masura ce alimentam soba cu lemne temperatura apei creste. Aceste boilere vin si in varianta cu rezistenta electrica incorporata pe care o putem folosi, fie la incalzirea totala a apei sau facand focul folosim rezistenta electrica numai pentru mentinerea apei din boiler la o temperatura constanta.

Boilerele pe lemne sunt foarte populare in zona rurala, oamenii folosind sobele acestora si pentru a incalzi incaperile unde sunt amplasate, de obicei in bai sau bucatarii.

Atentie! Pentru o intretinere corespunzatoare faceti evacuarea gazelor arse!

Boilerele electrice

Boilerele electrice de diferite dimensiuni, cele mai uzuale sunt cuprinse intre 10l si 150l si sunt folosite pentru incalzirea apei menajere prin intermediul rezistentelor electrice. Sunt foarte uzuale deoarece pot fi montate aproape oriunde: de la spatii rezidentiale pana la spatii comerciale sau sau restaurant.

Boilerele electrice au avut parte de cele mai multe schimbari in ultimii ani. Astfel pe piata au aparut mai multe modele de boilere electrice, fiecare cu functiile proprii adaptandu-se astfel nevoilor clientilor, incepand cu cele clasice si terminand cu boilerele cu display digital, telecomanda, putere de incalzire reglabile si functii de programare.

Boilerul este recipientul in care are loc incalzirea apei, el fiind confectionat din tabla de otel emailata. Acesta dispune de doua orificii prevazute cu racorduri filetate, unul fiind pentru intrarea apei reci, iar celalalt pentru iesirea apei calde.

O componenta a boilerului care ajuta la buna functionare a boilerului este anodul din magneziu, pentru care specialistii recomanda inlocuirea la cel putin 12 luni. Functionarea corecta a elementului pentru incalzire este semnalata prin intermediul unui LED de culoare rosie, aflat pe carcasa aparatului.

Carcasa inglobeaza intreaga unitate, fiind realizata din plastic si tabla de otel. Tabla de otel este intotdeauna acoperira cu vopsea durabila.

Pentru reducerea pierderilor de caldura, aceste boilere sunt prevazute cu izolatie cu spuma de poliuretan. Protejarea boilerului impotriva suprapresiunii este asigurata prin intermediul unei supape de siguranta. Prevenirea supraincalzirii se face cu un termoregulator iar un limitator de temperatura intrerupe alimentarea electrica in momentul cand rezistenta electrica atinge o temperatura limita prestabilita.

Boilerele termoelectrice

Boilere cu incalzire indirecta sunt boilerele care se leaga la panouri solare si/sau centrale termice

Boilerele termoelectrice: practic sunt boilere electrice care prezinta in plus o serpentina care poate fi legat la o centrala, pentru produce vara apa calda electric iar iarna apa calda prin intermediul sursei la care este legat.

Incalzirea apei cu ajutorului unei serpentine cu o suprafata mare de schimb de caldura (elicoidala) se poate face prin racordarea la o instalatie de incalzire centrala. Daca este nevoie de o cantitate mare de apa de consum, atunci un boiler cu schimbatoare bivalente (cu doua serpentine),poate rezolva aceasta problema.

In acest caz serpentina inferioara poate fi racordata la un panou solar, in timp ce serpentina superioara poate fi conectata la un cazan de incalzire centrala sau la o pompa de caldura. Pentru reducerea pierderilor de caldura, aceste boilere sunt prevazute cu izolatie cu spuma de poliuretan.

Boilere pe gaz

Boilerele pe gaz sunt boilerele care folosesc gazul ca sursa de energie pentru a prepara apa calda menajera.

Boilerele pe gaz pot fi dupa modul de evacuare al gazelor arse cu tiraj fortat sau natural. Cele cu tiraj fortat sunt prevazute cu un tub coaxial de evacuare gaze arse si aspirare aer proaspat. Aceste boilere functioneaza in conditii de presiune scazuta.

Recomandat este sa se monteze pe intrare apa rece o supapa de siguranta. In momentul in care presiunea creste in boiler supapa de presiune va evacu abur sau chiar cateva picaturi de apa la care puteti lega un furtun care sa il duceti direct la scurgere. Majoritatea boilerelor au aceasta supapa in ambalaj.

Avantajele boilerelor pentru încălzirea casei

Există mai multe avantaje ale boilerelor de încălzire a locuinței în comparație cu alte sisteme de încălzire a locuinței.

  • Cost: boilerele sunt rentabile. În timp ce costurile inițiale de instalare sunt mari, costurile de operare sunt mult mai mici în comparație cu alte sisteme de încălzire.
  • Spațiu: boilerele sunt adesea mai mici decât alte tipuri de sisteme de încălzire. Centrala combinată poate fi instalată chiar pe perete în loc să ocupe spațiu pe podea. În plus, boilerele mai noi au dimensiuni mai mici decât modelele mai vechi și vor ocupa mult mai puțin spațiu în casa ta.
  • Mediu: boilerele sunt considerate o alegere de top atunci când vine vorba de soluții de încălzire ecologice. Cazanele pot folosi surse regenerabile, cum ar fi peleți din materiale reciclate sau biodiesel, care sunt combustibili neutri din punct de vedere al carbonului.
  • Instalare: boilerele sunt ușor de instalat cu un minim de întreruperi. Instalarea trebuie efectuată de tehnicieni autorizați.