De câte panouri solare am nevoie?

Un ghid pentru calcularea dimensiunii sistemului de panouri solare

Atunci când determinați de câte panouri solare aveți nevoie, există trei factori cheie de care trebuie să luați în considerare pentru a obține cele mai multe beneficii ale energiei solare:

  • Consumul zilnic mediu de energie
  • Orele de soare din zona ta
  • Dimensiunea acoperișului tău sau a spațiului de amplasare

Consumul mediu de energie – sau utilizarea planificată – este cea mai importantă dată în determinarea numărului de panouri solare de care aveți nevoie. Aici, se ia în considerare numărul total de kilowați-oră (kWh) pe care îl utilizați în prezent sau intenționați să îl utilizați în casa dvs.

Cantitatea de energie pe care o pot genera panourile solare depinde de orele de soare și, prin urmare, este afectată de locația dvs. Există cantități variate de ore de soare în România ceea ce va afecta numărul de panouri solare de care veți avea nevoie.

Dimensiunea acoperișului dvs. este un factor cheie, deoarece determină numărul de panouri care se pot potrivi pe acoperișul dvs., câtă energie va fi generată și costul. De asemenea, este important să luați în considerare caracterul adecvat al acoperișului dvs.: dacă acesta poate suporta greutatea panourilor solare și cum vor fi înclinate panourile.

Tabelul de mai jos arată cantitățile aproximative de spațiu de care aveți nevoie pentru a genera o anumită cantitate de energie.

Puterea panouriNumăr panouri 250WSuprafața estimată
3kW1219.2 m²
4kW1625.6 m²
5kW2032.0 m²
6kW2438.4 m²
Tabel presupunând dimensiunile panoului solar de 250 Wp: 1,6 x 1 m = 1,6 m²

Care este numărul mediu de panouri solare într-o casă din România?

Unul dintre factorii determinanți în a afla de câte panouri solare aveți nevoie este numărul de oameni dintr-o gospodărie. Un sistem de panouri solare de 6 kW este recomandat pentru o casă cu peste cinci persoane, în timp ce un sistem solar de 5 kW este tipic pentru o casă cu patru persoane. Un sistem solar de 4 kW este una dintre cele mai comune dimensiuni pentru sistemele solare casnice, deoarece se potrivește caselor cu 3 până la 4 persoane.

Numărul de panouri solare de care aveți nevoie va varia în funcție de dacă instalația dvs. este de 3kW sau 6kW și de dimensiunea panourilor solare pe care le veți folosi. De exemplu, dacă instalați un sistem solar de 3kW folosind panouri de 250W, atunci aveți nevoie de 12 panouri solare. Un sistem de 6 kW ar avea nevoie de 24 de panouri solare.

Numărul mediu de panouri solare va fi determinat și de dacă doriți ca panourile solare să vă genereze toate nevoile de energie electrică sau doar un procent.

O casă medie din România e consumă zilnic între 3 kWh și 6 kWh de energie, iar unii proprietari folosesc energia solară pentru a alimenta doar o parte din consumul lor de energie, ceea ce ar reduce apoi numărul de panouri solare instalate.

Cum calculez dimensiunea corectă a matricei de panouri solare?

Pentru a calcula dimensiunea sistemului solar de care aveți nevoie, mai întâi ar trebui să știți cantitatea de energie pe care trebuie să o generați zilnic din sistemul solar solar. Alte lucruri importante sunt orele de soare din zona dvs. și spațiul de pe acoperiș.

Facturile lunare de energie pot furniza informații despre cantitatea de energie pe care o consumați pe zi și, prin urmare, câtă energie trebuie să generați zilnic.

De exemplu, dacă consumul tău lunar este de 124 kWh în ianuarie, atunci consumul tău zilnic este de 4 kWh. Aceasta înseamnă că sistemul solar ar trebui să genereze în medie 4 kWh zilnic. Cei 4 kWh pot fi denumiti și puterea zilnică așteptată a sistemului solar.

Puteți urma același proces pentru a găsi dimensiunea potrivită a sistemului de panouri solare comerciale dacă doriți să investiți în fotovoltaice solare pentru afacerea dvs.

Unii oameni se pot întreba dacă Romînia este suficient de însorită pentru panouri solare. Vezi eficiența panourilor solare fotovoltaice în Romania.

Este important să știți că diferitele regiuni din România au ore de soare diferite pe zi.

Determinarea dimensiunilor individuale ale panourilor solare

Pentru a determina dimensiunea panourilor de care aveți nevoie pentru casa dvs., trebuie să știți următoarele:

  • Câtă energie generează panourile solare cu capacități diferite?
  • Capacitatea acoperișului dvs.: cât spațiu în metri pătrați este disponibil?
  • Dimensiunile panourilor solare pe dimensiune sau marcă.

Panourile solare generează cantități diferite de energie în funcție de mărimea sau puterea lor nominală. Un panou de 250 de wați va genera până la 250 de wați pe oră de soare, în timp ce un panou solar de 300 de wați poate genera până la 300 de wați pe oră de soare. De aceea este important să cunoașteți cantitatea de energie de care aveți nevoie înainte de a determina dimensiunile panourilor solare.

În exemplul anterior, cu un consum zilnic de 4 kWh (4.000 W/h), dacă proprietarul a folosit panouri solare de 250 W, atunci ar trebui să instaleze 16 panouri solare (4.000 Wh/250 W). Dacă ar folosi panou de 350 W, atunci ar avea nevoie de 12 panouri solare (4.000 Wh/350 W).

Capacitatea acoperișului dumneavoastră influențează numărul de panouri solare pe care le puteți instala și, prin urmare, câtă energie puteți genera. Acest lucru se datorează și faptului că diferitele dimensiuni ale panourilor solare au dimensiuni diferite.

Continuând cu exemplul anterior, dacă instalați 16 panouri solare de 250 W, veți avea nevoie de o suprafață de 25,6 m².

Dacă instalați 12 panouri solare de 350 W ar fi nevoie de o suprafață de 22,8 m².

Prin urmare, este important să știți de cât spațiu aveți. Tabelul de mai jos prezintă dimensiunile medii ale panoului solar și greutatea pe dimensiunea sistemului.

Suprafața necesară a panoului solar

Putere panou (W)Dimensiune panou*Greutate panou
2501.6 m x 1 m18 kg
3001.67 m x 1 m18 kg
3501.9 m x 1 m21.6 kg
*Este important de reținut că diferite mărci pot avea dimensiuni diferite ale panourilor solare.