Baterii pentru panouri solare

Ce vei afla in ghidul despre baterii

Sunt rentabile bateriile pentru stocarea energiei din panourile solare ?

Unii dintre cei mai importanți contributori la costurile bateriilor solare sunt materialele chimice care alcătuiesc bateria, ciclul de viață al bateriei, capacitatea de stocare și capacitatea utilizabilă. Acești factori pot determina costurile sistemului de stocare.

De asemenea, având în vedere că durata de viață a unei baterii solare durează între 5 și 15 ani, este posibil ca bateria să fie înlocuită de mai multe ori pe durata de viață a panourilor solare (de obicei 20-30 de ani). Acest lucru poate crește costul total al instalării unui sistem complet de panouri solare.

Cu toate acestea, dacă nu sunteți acasă în timpul orelor de vârf, a avea un sistem de stocare a bateriei acasă merită cu siguranță. Bateriile solare vor putea stoca energie electrică pentru a fi utilizate atunci când sunteți acasă după lasarea serii

Este suficient să spunem că costurile sistemului de stocare a bateriilor solare nu sunt ieftine, dar investiția poate compensa costul dacă este implementată eficient. Cu bateriile, poți deveni 100% independent din punct de vedere energetic și autonom.

De ce aveți nevoie de un sistem de stocare a bateriilor solare?

Asocierea bateriilor solare cu rețele solare este o practică relativ nouă, dar eficientă. Puteți beneficia de stocarea energiei in baterii solare în 4 moduri cheie:

 • Stocați energia pentru utilizare ulterioară
 • Reduceți semnificativ costurile cu energie
 • Câștigați bani vânzând energia stocată la rețea
 • Deveniți independent de rețea

În primul rând, o baterie solară stochează energia generată în timpul orelor de lumină solară și o face ușor disponibilă pentru utilizare în timpul orelor de non-producție, cum ar fi noaptea sau în zilele înnorate. Folosind energia fotovoltaică, casa dumneavoastra poate functiona cu energie solară 100% regenerabilă non-stop, atâta timp cât cererea de energie electrică nu depășește oferta pe care o poate asigura bateria.

În plus, energia de rezervă a bateriei solare vă poate reduce costurile cu energie în mod semnificativ. Încărcând bateria solară în orele de vârf și descarcând-o în orele de vârf, puteți evita să plătiți mult pentru electricitate de la compania dvs. de utilități. Economiile rezultate din aceasta pot contribui la reducerea costurilor sistemului de baterii.

În plus, uneori poți câștiga bani vânzând energia stocată în bateria solară înapoi la rețeaua electrică atunci când prețurile la electricitate sunt la cel mai mare nivel – dacă furnizorul tău de energie acceptă exportul energiei stocate.

În cele din urmă, prin adăugarea unei baterii de panou solar la sistemul dvs. solar, puteți alege să fiți oricând independent de rețeaua națională, asigurând astfel securitatea energetică pentru gospodăria dvs. Desigur, numărul de panouri solare pe care trebuie să le instalați pentru aceasta va varia în funcție de cerințele dvs. de energie și de buget.

Când este ideal să instalezi unul?

Un sistem de stocare a bateriilor solare este cel mai bine utilizat în combinație cu o matrice de panouri solare fotovoltaice. Din fericire, dacă aveți deja o matrice existentă, este o sarcină relativ simplă să adăugați o baterie solară în sistem. Iar dacă nu aveți niciunul, cele două sisteme pot fi cumpărate în tandem iar casa dumneavoastra va functiona în întregime pe energie regenerabilă.

Cele două tehnologii se completează reciproc pentru a reduce costurile sistemului dvs. de stocare, făcând panourile solare mult mai eficiente.

Sistemele de stocare cu bateriilor solare oferă o varietate de tipuri de baterii din care puteți alege, împreună cu multe avantaje, cum ar fi eficiență mai ecologică, durată de viață mai lungă și instalare mai ușoară.

Cât costă bateriile solare?

În prezent, costurile variază de obicei între 6.000 și 30.000 de lei, în funcție de capacitate, compozitul chimic al bateriei și ciclul său de viață.

Costurile bateriilor solare se află într-o situație similară cu atunci când tehnologia pentru sistemele fotovoltaice era nouă. Pe măsură ce adoptarea sistemelor de stocare a bateriilor solare devine mai răspândită, prețul acestora va urma în mod natural aceeași tendință de scădere ca și costurile panourilor solare.

Bateriile solare cu litiu-ion sunt cele mai populare și mai rentabile baterii de toate tipurile. Tabelul de mai jos oferă o descriere a costurilor litiu-ionului pe baza capacității utilizabile.

Capacitate (kWh)Pret estimat baterii Litiu-Ion
3 – 4 kWhde la 20.000 lei
4 – 7 kWhde la 24.000 lei
7 – 9 kWhde la 29.000 lei
9 – 13.5 kWhde la 32.000 lei

Litiu-ion și plumb-acid sunt două materiale chimice pe care le puteți găsi cel mai frecvent în bateriile utilizate pentru sistemele de panouri solare. În ciuda prețului estimat mai mare, bateriile litiu-ion se bucură în continuare de o cotă de piață mai mare datorită duratei de viață mai mari și a capacității de utilizare mai mari.

Următorul tabel explică în detaliu de ce bateriile cu plumb-acid sunt comparativ mai ieftine pe termen scurt, dar litiu-ion se potrivește mai bine dacă luați în considerare taxele de înlocuire viitoare.

CaracteristicaPlumb-AcidLitiu-Ion
Cost initial11.200 lei22.400 lei
Capacitate stocare (kWh)4kWh4kWh
Limita de descarcare (DoD)50%90%
Cicli de descarcare1.8004.000
Cost / kWh / Ciclu*3,11 lei1,55 lei

Material baterie

Diferitele materiale au un impact diferit asupra ratei de descărcare și a duratei de viață a produsului. De exemplu, bateriile litiu-ion pot descărca 70%-90% din cantitatea totală de stocare, în timp ce plumb-acid se poate descărca doar în jur de 50%. Iar bateriile cu litiu-ion au o durată de viață cel puțin dublă față de bateriile cu plumb-acid. Rata de descărcare mai mare și durata de viață mai lungă vor duce de obicei la prețuri mai mari.

Capacitate

Capacitatea de stocare se referă la cantitatea totală de energie pe care o poate stoca bateria solară, iar capacitatea utilizabilă înseamnă cantitatea pe care o poate folosi, care este de obicei calculată prin limita de descărcare (DoD).

Capacitate de stocare și capacitatea utilizabilă, măsurate în kilowați oră (kWh), influențează direct cât va costa sistemul dvs. de stocare a bateriilor solare. O capacitate mai mare înseamnă că poate stoca mai multă energie și poate suporta o suprafață mai mare, astfel, va avea ca rezultat un preț mai mare.

Durată de viaţă

Numarul de cicluri de descarcare este un indicator important al duratei de viață a unui sistem de stocare a bateriilor solare. Cu cât o baterie solară poate oferi mai multe cicluri, cu atât mai mult timp poate funcționa normal. Având în vedere că durata de viață a panourilor solare este de aproximativ 25 de ani, înlocuirea unei baterii solare noi poate crește costurile viitoare.

Instalare

Costul de instalare al sistemelor de stocare a bateriilor solare variază ușor în funcție de dimensiune și poate fi acoperit de unele mărci. În general, este mai economic să vă configurați sistemul de baterii solare în timp ce instalați panouri solare.

Ce tipuri de baterii solare există?

 • Baterii RV/ Marine Solar – Bateriile marine solare sunt potrivite pentru sisteme mai mici și sunt utilizate pentru bărci și de către persoanele care dețin rulote auto. În plus, aceste tipuri de baterii solare funcționează cel mai bine atunci când nu se poate produce nicio altă formă de energie electrică, datorită capacității lor mai mici de serviciu continuu.
 • Tip inundat – Bateriile de tip inundat sunt baterii cu plumb-acid care au capace pentru adăugarea de apă. Aceste tipuri de baterii nu sunt foarte scumpe de cumpărat și au o durată de viață bună în comparație cu bateriile solare marine. Se recomandă ca bateriile de tip inundat să fie folosite în aer liber, deoarece emit gaz atunci când sunt încărcate. Dacă, totuși, acestea sunt instalate în interior, atunci se recomandă insistent ca un sistem de ventilație să fie folosit pentru a evacua gazele, care pot fi explozive și toxice.
 • Gel – Spre deosebire de tipul inundat, bateriile cu gel sigilate nu au orificii de aerisire și nu eliberează gaze. Din acest motiv, aerisirea nu este importantă și aceste baterii pot fi folosite în interior fără niciun risc Avantajul acestui lucru este că bateria va avea o temperatură mai constantă în interior, ducând la o creștere a întreținerii și, prin urmare, cu performanțe mai bune decât cele de tip inundat.
 • Baterii cu covoraș de sticlă absorbant (AGM) – Un covoraș de sticlă este utilizat între plăci pentru a susține electrolitul. Aceste tipuri de baterii sunt etanșe, ceea ce înseamnă că nu eliberează gaz la încărcare. În plus, bateriile Glass Mat au și performanțe superioare, făcându-le cele mai bune tipuri de baterii. Au toate avantajele tipurilor de gel sigilate, dar sunt de calitate superioara. Alte avantaje includ faptul că mențin mai bine tensiunea, se autodescărcă mai lent și, în final, durează mai mult. Desigur, superioritatea lor înseamnă că sunt cele mai scumpe dintre cele patru tipuri.

Care sunt avantajele și dezavantajele bateriilor solare?

Ca în cazul oricărei investiții, există atât avantaje, cât și dezavantaje de care trebuie să fii conștient. Deși există multe beneficii mari ale investiției în baterii solare, există dezavantaje pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a lua decizia de a cumpăra o baterie solară.

Mai jos este o scurtă prezentare a principalelor avantaje și dezavantaje ale bateriilor solare:

Avantaje

 • Reduceți facturile la utilități prin stocarea surplusului de electricitate, mai degrabă decât prin exportul acesteia
 • Folosiți electricitatea când aveți nevoie
 • Câștigați o sumă mică exportând energia stocată în rețea

Dezavantaje

 • Costuri inițiale ridicate
 • Va trebui să înlocuiți bateria după 5-15 ani
 • Nu toți furnizorii de energie vă permit să exportați energia stocată

Care este durata de viață a unei baterii solare?

Durata medie de viață a unui sistem de stocare a bateriilor solare este de aproximativ 5 până la 7,5 ani pentru bateriile cu plumb și 11-15 ani pentru bateriile cu litiu-ion. Cu toate acestea, toate bateriile sunt vulnerabile dacă sunt supradescărcate sau expuse la intemperii extreme.

Adâncimea de descărcare (DoD)

Adâncimea de descărcare (DoD) înseamnă cât de mult poți folosi bateria înainte de a o reîncărca. Așa cum ar putea fi dăunător ca bateria telefonului să rămână doar 2%, același lucru este valabil și pentru un sistem de stocare a bateriei solare.

Dacă utilizați până la 100% din încărcare sau depășiți limita DoD înainte de a o reîncărca, durata de viață se va scurta semnificativ. De exemplu, dacă cumpărați un sistem de stocare a bateriei solare care are o capacitate de stocare a energiei de 5 kW și 80% DoD, nu uitați să îl încărcați înainte de a utiliza toți cei 4 kW pentru a prelungi durata de viață a bateriei.

În comparație cu bateriile plumb-acid, bateriile litiu-ion pot face față unei game mai mari de schimbări de temperatură și prezintă un nivel de toleranță mai ridicat dacă sunt descărcate incorect. Aceste avantaje fac ca bateriile litiu-ion să câștige o cotă de piață mai mare.