Auditul energetic al locuinței : ce este și cum se face

Efectuând un audit energetic al locuinței, vă puteți reduce costurile anuale de energie prin identificarea oportunităților de economisire a energiei. Dar ce este un audit energetic și cum poți determina dacă ai nevoie de unul?

Ce este un audit energetic ?

Un audit energetic determină câtă energie folosește casa ta și unde locuința ta pierde sau irosește energie. Cunoscut și ca evaluare energetică, auditurile energetice pentru locuințe dezvăluie unde puteți îmbunătăți eficiența energetică. Un audit energetic la domiciliu este o inspecție energetică care determină câtă energie folosește casa ta și unde pierde energie.

Deși este posibil ca locuința voastră să economisească deja energia atât de eficient încât nu aveți nevoie de un audit, majoritatea caselor consumă mai multă energie decât au nevoie. Un audit energetic face mai mult decât să te ajute să economisești energie – îți crește confortul personal și valoarea casei tale.

Beneficiile unui audit energetic

În afară de economisirea energiei folosite în locuință, cum vă avantajează un audit energetic? Motivele pentru a efectua un audit energetic includ următoarele:

Înțelegeți consumul de energie

Un audit energetic vă permite să înțelegeți unde și cum este utilizată energia. Înțelegerea unde și cum locuința ta folosește (sau irosește) energia te împuternicește să faci schimbări productive în casa sau stilul tău de viață.

Identificați-vă potențialele oportunități de economisire a energiei

Odată ce identificați unde locuința dvs. necesită îmbunătățiri energetice, puteți lua măsuri pentru a rezolva problema. Un audit poate dezvălui necesitatea curățării conductelor de aer, de exemplu, sau ar putea sugera că trebuie să înlocuiți garniturile uzate ale ferestrelor. Remedierea acestor probleme va face casa dvs. mai eficientă din punct de vedere energetic.

Îmbunătățiți-vă sănătatea și siguranța

În timpul unui audit, proprietarii de case identifică în mod obișnuit scurgerile de aer în jurul ușilor, lipsa izolației adecvate sau sursele nedorite de umiditate. Odată ce problemele de umiditate sunt identificate, pot fi luate măsuri pentru a menține umiditatea ideală în casă, ceea ce poate produce rezultate pozitive pentru sănătate, în special pentru membrii familiei care trăiesc cu alergii sau astm.

Crește confortul acasă

Îmbunătățirea eficienței energetice a casei tale crește controlul asupra mediului de acasă. Sistemul dvs. de aer condiționat va putea să vă încălziți sau să răciți casa cu o eficiență mai mare, prelungindu-și durata de viață, îmbunătățind confortul personal și scăzând factura la energie.

Creșteți valoarea de revânzare a casei

Creșterea eficienței energetice a casei dvs. este una dintre cele mai bune îmbunătățiri pe care le puteți face pentru a crește valoarea proprietății. Casele eficiente energetic sunt foarte căutate de potențialii cumpărători, care preferă să se mute într-o locuință în care problemele energetice au fost identificate și corectate.

Cum să-ți auditezi energetic casa

Auditurile energetice vin în două forme de bază: profesionale și personale. Dintre cele două, o inspecție profesională este, în general, mai cuprinzătoare și mai precisă decât adoptarea unei abordări „do-it-yourself”. Deși acest lucru este adevărat, elaborarea unei liste de verificare a auditului energetic la domiciliu vă poate ajuta să identificați cele mai frecvente cauze ale pierderii de energie.

Audit energetic la domiciliu pe cont propriu

În timp ce auditurile energetice profesionale sunt recomandate, poți să faci singur un audit energetic . Un audit energetic DIY este o evaluare energetică efectuată de tine, proprietarul casei.

Deși este puțin probabil să fie la fel de complet ca un audit profesional, o inspecție DIY poate îmbunătăți eficiența energetică. Chiar și modificările mici pot avea un efect semnificativ asupra consumului de energie.


Lista de verificare pentru auditul energetic la domiciliu

Dacă alegeți să efectuați propriul audit energetic, veți fi limitat la examinări relativ de bază ale ferestrelor, ventilației, izolației și sistemelor de încălzire și răcire. Iată o listă de verificare pas cu pas pe care să o urmați.

Localizați scurgerile de aer

Curenții de aer sau zonele de frig pot indica scurgeri de aer de-a lungul plintelor, marginii podelei și prizelor electrice. Acoperiți găurile sau deschiderile de la robinete, țevi, prize electrice și cablaje. Căutați crăpături și găuri în mortarul, fundația casei și verificați ferestrele și ușile pentru scurgeri. Sigilați orice scurgeri de aer cu materialul adecvat și decideți dacă trebuie să treceți la ferestre care economisesc energie.

Verificați ventilația

Verificați evacuarea băii, a camerei unde uscați rufele și a bucătăriei pentru a vă asigura că sunt în stare bună de funcționare. Verificați ventilația mansardei pentru a asigura o ventilație încrucișată adecvată și căutați semne de umiditate, putregai și umiditate.

Verificați izolația

Cu cât casa este mai veche, cu atât este mai puțin probabil să aibă cantitatea corectă de izolație. Mai întâi verificați podul. Dacă puteți vedea grinzile, nu aveți suficientă izolație. Luați în considerare instalarea izolației în jurul ușii de la mansardă sau a trapei pentru a menține aerul cald în zonele de locuit ale casei dvs.

De obicei, nu puteți vedea ce fel de izolație există în pereții dvs., dar iată un sfat util! Demontați o priză și aruncați o privire în interior. Ar trebui să puteți vedea izolația și să determinați tipul acesteia.

Uită-te la încălzire și răcire

Sistemele AC sunt sisteme complicate și cel mai bine întreținute de experți. Cu toate acestea, puteți ajuta la menținerea eficienței sistemului lor AC, înlocuind filtrele după cum este necesar, astupând scurgerile din conductele de aer cu bandă adezivă și conductele izolatoare și conductele de apă care se deplasează prin spații neîncălzite.

Dacă echipamentul dumneavoastră de încălzire are mai mult de 15 ani, rețineți că modelele mai noi sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Făcând o analiză a eficienței modelului dvs. actual față de unul mai nou, vă poate ajuta să realizați că apariția noului model vă va economisi bani în timp.

Investigați iluminatul

Iluminatul reprezintă 15% din factura la electricitate a unei case. Înlocuirea luminii incandescente cu lumini LED eficiente din punct de vedere energetic reduce factura la electricitate, reducând în același timp și cantitatea de căldură emisă de becuri.

Discutarea strategiei de iluminare într-o casă poate face și diferența. Locuiești cu alți oameni – sau ești tu însuți vinovatul – care lasă luminile aprinse în camere goale? A-ți lua timp pentru a stinge luminile când părăsești o cameră se poate acumula pe parcursul unui an energetic.


După ce știi unde casa ta pierde energie, fă un plan punându-ți câteva întrebări:

  • Câți bani cheltuiți pe energie?
  • Unde sunt cele mai mari pierderi de energie?
  • Cât timp va dura pentru ca o investiție în eficiența energetică să se achite singură în economisirea costurilor energetice?
  • Măsurile de economisire a energiei oferă beneficii suplimentare care sunt importante pentru dvs., de exemplu, confort sporit prin instalarea ferestrelor certificate energetic?
  • Cât timp intenționați să dețineți casa actuală și câtă valoare doriți să obțineți din casa dvs.?
  • Poți să faci singur treaba sau trebuie să angajezi un antreprenor?
  • Care este bugetul tău?
  • Cât timp aveți pentru întreținere și reparații?